Друштво ЕТРАН је најстарије, највеће и најпрестижније професионално удружење Србије у области електротехничког инжењерства и комплементарних области. Oд 1955. године организује националне конференције (под именом ЕТАН), које су привлачиле истраживаче из екс‐Југославије и региона. 2014. године, ЕТРАН је почео серију међународних конференција ИцЕТРАН које се организују истовремено са националним конференцијама ЕТРАН.

Међународна конференција ИцЕТРАН је посвећена истим темама као и ЕТРАН. Конференција је организована уз подршку удружења IEEE. Званични језик ИцЕТРАН‐а је енглески, а конференције ЕТРАН српски. Обе конференције укључују позивна предавања, туторијале, округле столове и седнице у оквиру шеснаест области инжењерства, које негују секције Друштва за ЕТРАН.

Поднете радове рецензирају по два анонимна стручњака из области пријављеног рада. Прихваћени радови се објављују у зборнику радова непосредно пре конференције, који има ISBN број. Друштво негује Open Access приступ па ће сви радови бити доступни учесницима на конференцији, као и свим заинтересованим на сајту Друштва за ЕТРАН након конференције.

Конференција је планирана са циљем да окупља младе истраживаче па се примењује атрактивна финансијска опција за регистрацију и боравак учесника. Она укључује и социјалне догађаје како би се учесницима омогућило дружење и размена појединачних искустава.

Конференције су подржане од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и других професионалних спонзора.