Секција МО (Микроелектроника и оптоелектроника, нанонауке и нанотехнологије)

ПОЗВАНИ РАД:

 

Примјена метода Гринових функција у физици кондензоване материје на истраживање фундаменталних својстава кристалних наноструктура

Синиша М. Вученовић1, Јован П. Шетрајчић2, Стево К. Јаћимовски3,

1 Универзитет у Бањој Луци, Природно-математички факултет, Бања Лука, Реп. Српска, БиХ

2 Академија наука и умјетности Републике Српске, Бања Лука, Реп. Српска, БиХ

3 Криминалистичко-полицијски универзитет, Београд, Србија

Aбстракт:

Једна од веома популарних, моћних и врло поузданих теоријских метода истраживања у квантној статистичкој физици и/или физици чврстог стања је метод Гринових функција. Овај метод математички представља потпуно затворени принцип, помоћу кога се у потпуности може ријешити проблем система честица и квазичестица, као и њихових интеракција, односно могу се израчунати енергије и вијек трајања елементарних побуђења и, преко њих – статистичке средње вриједности одговарајућих физичких величина. Утемељеном процедуром могу се одредити карактеристична својства посматраног система, односно структуре. Због тога овај метод чини један од најефикаснијих инструмената теоријске анализе појава у физици кондензоване материје.

Квантне Гринове функције представљају статистичке средње вриједности временски уређених производа два комплекса Хајзенбергових оператора. Према томе, како Гринове функције зависе и од просторних и од временских варијабли, овај метод би се могао примјенити и на проучавање специфичних и необичних особина наноструктурираних узорака.

У овом раду смо представили општи поступак дефинисања и примјене теорије Гринових функција, те начин манипулисања њима у циљу налажења специфичности посматраног наноскопског физичког система. У завршном дијелу овај поступак ће бити примјењен за истраживање специфичних својстава електронског система и на анализу оптичких својстава одговарајућих ултратанких кристалних наноструктура.

Кратка биографија предавача:

Синиша Вученовић рођен је 1971. године у Загребу. Дипломирао је физику 1998. год. на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, магистрирао 2003. год. на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, a докторирао 2009. год. на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци из области физике. Завршио је стручно усавршавање на ИЦТП „Абдус Салам“ у Трсту 2002. год. и на Универзитету Вајоминг, САД 2007. год. Ради на Природно-математичком факултету и Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци, гдје држи предавања из предмета: Увод у нанотехнологију, Физика материјала, Методика наставе физике и Курс из опште физике. Његов научни рад је у области физике кондензоване материје, где је до сада објавио 121 научни и стручни рад, од којих је 29 у научним индексираним часописима. Ко-аутор је 8 универзитетских уџбеника и научних књига.