Društvo ETRAN je najstarije, najveće i najprestižnije profesionalno udruženje Srbije u oblasti elektrotehničkog inženjerstva i komplementarnih oblasti. Od 1955. godine organizuje nacionalne konferencije (pod imenom ETAN), koje su privlačile istraživače iz eks‐Jugoslavije i regiona. 2014. godine, ETRAN je počeo seriju međunarodnih konferencija IcETRAN koje se organizuju istovremeno sa nacionalnim konferencijama ETRAN.

Međunarodna konferencija IcETRAN je posvećena istim temama kao i ETRAN. Konferencija je organizovana uz podršku udruženja IEEE. Zvanični jezik IcETRAN‐a je engleski, a konferencije ETRAN srpski. Obe konferencije uključuju pozivna predavanja, tutorijale, okrugle stolove i sednice u okviru šesnaest oblasti inženjerstva, koje neguju sekcije Društva za ETRAN.

Podnete radove recenziraju po dva anonimna stručnjaka iz oblasti prijavljenog rada. Prihvaćeni radovi se objavljuju u zborniku radova neposredno pre konferencije, koji ima ISBN broj. Društvo neguje Open Access pristup pa će svi radovi biti dostupni učesnicima na konferenciji, kao i svim zainteresovanim na sajtu Društva za ETRAN nakon konferencije.

Konferencija je planirana sa ciljem da okuplja mlade istraživače pa se primenjuje atraktivna finansijska opcija za registraciju i boravak učesnika. Ona uključuje i socijalne događaje kako bi se učesnicima omogućilo druženje i razmena pojedinačnih iskustava.

Konferencije su podržane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i drugih profesionalnih sponzora.